Szívfájdalmak a rendelőben

Próbáljuk meg elképzelni egy szokványos szívgyógyászati rendelőt. Mi járhat az orvos fejében? Mit tegyen a beteg? Mi miért történik?

Nagyon fontos első lépésben az orvos részéről a részletes kikérdezés.

Kedves betegeink, önöknek minden korábbi betegségükről és vérvételi eredményeikről érdemes tájékoztatni az orvost! Hiába „csak szívpanaszokkal” fordulnak az orvoshoz, a korábbi verőérműtétekről, verőérbetegségekről szóló dokumentumok óriási jelentőséggel bírnak, hiszen felhívják a figyelmet az Önök általános érállapotára.

Ütőérmeszesedés esetén nem csupán a szív,a koszorúsérrendszer önálló betegségről van szó, hanem más szervekben megnyilvánuló időelőtti érmeszesedéssel is kell számolni.(  Szélütés, alsó végtagi ütőérszűkület)

A gyógyszereiknek pontos dózisa és neve ugyanilyen fontos, hiszen napjainkban rengeteg hatásos pirula áll rendelkezésünkre és egy beteg sokféle betegségre sokféle gyógyszeres terápiában részesülhet.

Az orvoshoz fordulók panaszaiban nagy gondot fordítunk a mellkasi fájdalmakra. Amennyiben úgynevezett „atípusos”, vagyis nem típusos mellkasi fájdalommal állunk szemben, azt is komolyan vesszük.(Néha nehéz a mellkasunkban megjelenő enyhe kellemetlenséget leírni, ennek megítélését bízzuk nyugodtan a szakorvosra.)

Gyakran a szívinfarktust megelőzik rövid szívrohamok (angina pectoris) amelyeket nagyon komolyan kell venni. Ezek leggyakrabban fizikai illetve lelki terhelésre jelentkeznek, szegcsont mögötti, bal karba, hátba, álkapocsba, torokba, gyomorba sugárzó nyomó fájdalom, 1-2 perctől 30 percig is eltarthat, kellemetlen, akár halálfélelmet okozó, verejtékezéssel együtt járó tünet. Amennyiben 30 percnél tovább tart sürgős segítséget kell kérni, mentőt hívni. Fontos az időfaktor. Minél előbb ellátásban részesül a szívinfarktusos beteg, annál kevesebb szívizom hal el véglegesen.

Megyénk abban a szerencsés helyzetben van, hogy a heveny infarktusos beteg azonnali szívkatéteres ellátásban tud részesülni.

Sajnos a cukorbetegek körében sok a „néma  mellkasi fájdalom” ezért ebben a betegcsoportban is kiemelkedő jelentőséget kap a terheléses EKG és az un.24 órás EKG Holter ,ami 24órán keresztül hordozható kis EKG készüléket jelent.

RENDELŐI MŰSZERES VIZSGÁLATOK:

Az általános orvosi vizsgálat után EKG (elektrokardiografia)  Amennyiben a nyugalmi EKG rendben van nagy öröm, de további vizsgálatok szükségesek, ha koszorúér szűkületre van gyanú.(„terheléses EKG”)

Az EKG készítés mellett a VÉRNYOMÁSMÉRÉS is történik. A magas vérnyomás további jelentős rizikófaktora az ütőérmeszesedésnek.

A SZÍVULTRAHANG a következő, amely a szív struktúráját látja. Fontos információt kapunk a szívizomzatról, a szív erejéről, a billentyűkről azoknak meszesedéséről Gyakori kérdés ,hogy látom- e a koszorúseret ,illetve szívkatéterezés során beépített fémhálót. Válaszom: nem.(A szokványos szívultrahang a koszorús eret nem tudja megjeleníteni)

Ezt követi a TERHELÉSES EKG,ami napjainkban kerékpár ill. futópados terhelést jelent. A fizikai terhelést fokozom, közben párhuzamosan EKG-t és vérnyomást elemzünk.

Ez nagyon fontos a koszorúér szűkület eldöntésében. Annak megítélése, hogy a betegnél terheléses EKG szükséges-e szigorúan kardiológus szakorvos felelőssége eldönteni.

Ez „veszélyes üzem”, komoly szakmai feltételeknek kell teljesülnie, hogy elvégezhető legyen. Bízzuk kardiológus szakorvosunkra a döntést. További speciális terheléses módszerekkel most nem fárasztom a kedves olvasót.

Amennyiben szívkatéterezésre, koszorúérfestésre van szükség ezt kezelőorvosunk részletesen el fogja magyarázni.

A fenti sorokban a teljesség igénye nélkül próbáltam részletezni egy átlagos kardiológiai rendelőben történt vizsgálatokat. Ezeket a műszeres vizsgálatokat orvosunk fogja irányítani. Mi az ami még nagyon fontos a információ az orvos és beteg számára  a fent említetteken kívül?

       1. Életkora a betegnek

  Az érelmeszesedés életkorral fokozódik. A mértéke és megjelenési ideje nem mindegy!!!

       2. Férfi vagy nő a beteg.

 A férfiak magasabb szívérrendszeri kockázattal bírnak, majd a menstruáció befejeződésével a hölgyek behozzák a lemaradást. Tudják kedves hölgyolvasók, hogy szívérrendszeri betegség következtében több nő hal meg a világon, mint emlőrák miatt?

       3. Közeli hozzátartozók körében korai szívinfarktus, agyi keringészavar, hirtelen szívhalál előfordult-e ?

       4. Mennyire elégedett orvosunk testsúlyunkkal illetve haskörfogatunkkal?

Sajnos világtendencia az elhízás, az ebből adódó sok betegség, amelyek közé tartozik a 2..típusú diabetes mellitus is. Tudomásul kell venni, hogy nincs  jelenleg a tarsolyunkban  csodaszer.

Ajánlom  a tudatos életmódot, ami az energia bevitel” és felhasználás egyensúlyát helyrebillenti. Itt a táplálkozás és testmozgás fontossága szó szerint életbevágó jelentőséggel bír.

      5. Dohányzás jelenléte. Sokszorosára emelkedik az érrendszeri rizikót     

      6. Rossz cukorháztartási egyensúly a szervezetben. Lappangó gyilkos!!!!

      7. Kóros vérzsírszint. A vérvételi eredményekben a koleszterin és trigliceridszintet nézzük.

 Amikor ezekből az alkotórészekből túl sok van a vérben, lerakódás alakul ki az ütőérfalon és ez érelmeszesedéshez vezet. A magas vérzsír szintek lehetnek örökletes, de leggyakrabban a mozgásszegény életmód és helytelen táplálkozás okozza.

A laboreredményekben az összkoleszterin mellet két alcsoport is megjelenik.

HDL (high density lipoprotein):ez a „hasznos koleszterin”, csökkenti szívbetegség kialakulását.

Rendszeres testmozgással emelhető szintje.

LDL (low density lipoprotein) „rossz koleszterin, növeli a szívbetegség kockázatát.

Az elvárt értékek nagyban függnek a kísérő betegségektől.

5. Vérnyomás :itt is az elvárt értékek változóak lehetnek.

Általában a 140/90Hgmm alatti értékeket javasoljuk tartósan, de bizonyos esetekben ez az érték 130/80Hgmm

A koszorúér betegség és általános érelmeszesedés megelőzésében, a hajlamosító betegségek kezelésében rengeteg jó gyógyszer áll rendelkezésünkre. A cukorbetegségben és magas vérnyomásban használatos gyógyszerek mellett előkerül az aspirin ill. aspirin jellegű gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a szívinfarktust,  agyérgörcsöt, szélütést okozó kóros vérrögképződést. A vérzsírcsökkentők hatékonyak az érelmeszesedést megelőzésében. 

Mielőtt azonban nyugodtan hátradőlnénk a kényelmes fotelben egy zacskó chipset majszolva, azzal a tudattal, hogy a tabletták elintéznek mindent, fel kell hívnom a figyelmet, hogy a legszerencsésebb a megelőzésben a helyes életmód, a táplálkozás és fizikai aktivitás fokozása.

 Mi a helyzet a testmozgással?

Hosszas éveket kihagyva, meghízva, magas vérnyomástól szenvedve ajánlatos kezelőorvosunk véleményét kikérve, és mozgásterapeuta segítségével visszatérni a régi kerékvágásba.

Kívánok Önöknek hosszú, egészségben gazdag éveket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Theme: Elation by Kaira.